Att vara utan att synas : om riksinternaten Lundsberg, Sigtuna och Grenna – Agnes Hellström pdf

av | 30 november, 2015

Att vara utan att synas : om riksinternaten Lundsberg, Sigtuna och Grenna

Högaktuell reportagebok om de svenska riksinternatens värld

På senare år har samtliga tre svenska riksinternat fått skarp kritik av Skolinspektionen och i medierna för systematiska kränkningar av elever, pennalism och kamratuppfostran.Allmänheten har upprörts av den ena historien värre än den andra.

Men hur mycket av de senaste årens kritik mot riksinternaten är befogad? Hur stor roll spelar missuppfattningar och fördomar från dem som stod utanför skolornas gemenskap? Vilka är barnen som går där och var rör sig i deras huvuden? Vad händer när tystnaden bryts? Är skolornas existens oförenlig med den moderna världen utanför, eller står de stadigare än någonsin?

Under 1970-talet slog de svenska internatskolorna igen en efter en. Många trodde att slutet var kommet för en skolform som importerats från England och nått sin höjdpunkt under 1900-talets början. Men tre skolor överlevde och är idag så kallade riksinternat: Lundsbergs skola, Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket och Grennaskolan.

Att vara utan att synas är en historisk resa i reportagets form, från sent 1800-tal till nutid. Där röster från insidan berättar vad en internatskola egentligen är.

”Läsvärt reportage inifrån internatkulturen…som ger många exempel på att förnedringskulturen frodas.” Björn af Kleen ExpressenFörfattare: Agnes Hellström
ISBN: 9789175033068
Antal sidor: 241
Format: PDF, mobi, epub
Filstorlek: 39.95 Mb


Ladda ned


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *