Att ha rätt : om övertygelse, tolerans och fundamentalism – Tomas Böhm pdf

av | 23 mars, 2016

Att ha rätt : om övertygelse, tolerans och fundamentalism

Det hör till människans kännetecken att uttrycka åsikter och övertygelser. Men ofta tror vi att vår uppfattning är den enda möjliga, likt ett objektivt faktum. Detta leder vanligen till konflikter varpå vår förmåga till tolerans ställs på svåra prov. Risken för ett slags vardagsfundamentalism hotar att överrumpla oss.

Tomas Böhm studerar här vår benägenhet att fastna i låsta ståndpunkter. Han varvar flera exempel från litteraturen och vardagspsykologin med intervjuer, bl a med företrädare för tre religiösa uppfattningar, en överlevande från Förintelsen, en f d nynazistisk ledare och en skolforskare. Han får oss att se sam-bandet mellan auktoritära mönster och viktiga psykologiska rörelsescheman och att dessa mönster inte bara gäller de andra utan oss.

Författaren diskuterar hur dessa psykologiska strukturer samspelar med tendenser till ortodoxi och auktoritära inslag i vårt samhälle. Boken som helhet är en klargörande analys av det globala fenomenet fundamentalism, och den kan läsas som en fortsättning och fördjupning av Inte som vi (1993) som belyser psykologiska aspekter på rasism och främlingsfientlighet.

Tomas Böhm är psykoanalytiker, psykiater och författare. Natur och Kultur har tidigare utgivit bl a Efter förälskelsen (1984), Om otrohet (1987) och Ska du säga! (1990). Han var lärare vid Psykoterapiinstitutet i Stockholm 1974-89, ordförande för Svenska Psykoanalytiska Institutet 1994-97 och är f n privatpraktiker och handledare i psykoanalys i Stockholm.Författare: Tomas Böhm
ISBN: 9789127135314
Antal sidor: 199
Format: PDF, mobi, epub
Filstorlek: 12.73 Mb


Ladda ned


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *